Pečený čaj chutná skvěle i studený

V chladnějším období dává přednost teplým nápojům – převážně čajům většinapopulace. Čaj je totiž nápoj, který nejen zahřeje, ale díky své znamenitéchuti uspokojí naše chuťové buňky. Výroba pečených čajů je poslední dobou hodně populární, a to natolik, že s jejich přípravou můžete začít i v létě, kdy se nimi parádně osvěžíte.
čaj na lžících.jpg

Výroba pečeného čaje je jednoducházáležitost

Základním prvkem, který hraje důležitou úlohu je ovoce. Výběr ovoce záleží jen na vaší chuti, takže se nemusíte obávat toho, že váš čaj lze připravit jen z jednoho druhu. Nejvíce se však hodí čerstvé, které dodá nápojitu pravou chuť.
zavařené ovoce.jpg
Tento skvostný pečený druh nápoje si připravíte následovně:
Budete potřebovat:
–       ovoce(maliny, jahody, jablka, ostružiny, meruňky, broskve a podobně)
–       cukr(skvěle se hodí třtinový místo toho bílého)
–       citrusy(citrón, pomeranč, ale i pomelo)
–       koření(můžete použít klasickou vánoční kombinaci, jakou je hřebíček a skořice nebo i bylinky, jakými jsou mateří douška nebo kopřiva)
Ovoce si nakrájejte na malé kousky včetně citrusů, přidejte cukr a koření. Směs uložte do hlubšího pekáče (kvůli šťávě, kterou pustí) a dejte na nejvyšší stupeň péct. Dále postupujte jako při zavařování, kdy čaj naplníte do sklenic a otočíte víčkem dolu.

„Ice tea“ z pečeného čaje

Díky předem tepelně upravenému ovoci, vám v létě tento čaj poslouží jako vynikající studený nápoj, který si uděláte během chviličky. Pokud dáte několik jeholžiček do velkého džbánu, zalijete vodou (popřípadě minerálkou)a doplníte o citróny a led, můžete tímto domácím „ice tea“ potěšit vaši návštěvu, ale i bližší členy rodiny.Nebudete litovat a uvidíte, že se z tohotonápoje stane hit, kterému nebudete moci odolat nejen vy, ale ani nikdo z vašich známých.
Důležité– na výrobu tohotočaje se nehodí ovoce, které má v sobě příliš velké množství vody. Platí to obzvláště pro různé druhy melounů nebo exotické ovoce, jakým je třeba liči nebo pitahaya.